Aan de slag

Vindbaarheid verbeteren

Deze tien tips zijn opgesteld om je te helpen bij het optimaliseren van de informatie op je website waardoor de vindbaarheid in zoekmachines verbetert.

1. Maak je website primair voor bezoekers, niet voor zoekmachines

Probeer je bezoekers niet te misleiden door pagina's vol met zoekwoorden en links. Zorg voor relevante content. Dit betekent niet dat je niets kunt doen om je pagina te optimaliseren voor zoekmachine's

2. Duidelijke hiërarchie

Zorg ervoor dat elke pagina verbonden is met minimaal een andere pagina in de website en dat via de hiërachie elke pagina vanuit de homepage bereikbaar is. 

3. Uniek, scanbaar en kwalitatief

Zorg voor waardevolle content, kopieer geen teksten rechtstreeks van andere websites. Schrijf zelf teksten en herschrijf content waar nodig. Probeer de webpagina op te delen in scanbare alinea's (4-5 regels) met duidelijke tussenkoppen. 

4. Gebruik van media

Wissel je inhoud af met afbeeldingen. Vul de beschrijvingen en 'Alt' teksten bij een afbeelding met duidelijke beschrijvingen. Relateer de beschrijving aan de inhoud en de zoektermen. (bijvoorbeeld bij een foto van een microscoop, Gebruik hier niet de alt tekst 'Microscoop', maar bijvoorbeeld 'Onderzoek Maastricht UMC+').

5. Bepaal je zoektermen

Maak een lijst met zoektermen waarop je goed vindbaar wil zijne zijn. Breng prioriteiten aan in deze lijst en stel een top 5 samen.

6. Ken je doelgroep

Spiegel je gekozen zoektermen met je doelgroep. Zijn dit inderdaad de termen die gebruikt worden? of zijn er andere benamingen die populairder zijn. 

7. Zoekwoorden in de URL en Titel

Gebruik de geselecteerde zoekwoorden in de titels van uw pagina. Binnen een netwerksite bepaald de titel automatisch ook de URL van de pagina. De URL en titel zijn belangrijke factoren voor de weergave en ranking van de pagina in de zoekmachine. 

8. Zoekenwoorden in tekst, links en afbeeldingen. 

Laat je belangrijke zoekwoorden terugkomen op je pagina's. Gebruik hierbij ook synoniemen en combineer zoekwoorden. Laat je zoektermen ook terug komen in tussenkopjes en links. Gebruik in plaats van termen als 'Lees meer' het zoekwoord als link. Bijvoorbeeld 'Meer over MUMC+'. Probeer pagina's op te bouwen bestaande uit 3 of meer alinea's. 

9. De homepage

De homepage is voor veel bezoekers het startpunt in de website. Voor zoekmachines geld dit ook. Zorg ervoor dat belangrijke pagina's via de homepage gelinkt zijn. Ook je zoektermen moeten vertegenwoordigd zijn op de homepage. Maak gebruik van de slider, highlights en het direct naar menu op deze extra onder de aandacht te brengen. 

10. Overmatig gebruik van zoekwoorden

Gebruik de zoekwoorden slim en waar mogelijk. Forceer het gebruik niet en zorg er vooral voor dat de bezoeker een prettige ervaring heeft bij het lezen van uw teksten. Hierbij terugkomend op punt 1.