Aan de slag

Fotografie

Foto's en illustratie's zijn een belangrijk onderdeel van de website's van het Maastricht UMC+. Waar moet een goede website foto aan voldoen? 

Stijl fotocarrousels op home pagina's.

Compositie
De foto's voor de banner zijn altijd in liggend formaat. De verhouding van de afbeeldingen in de sliders is 5:3. Aanbevolen formaat 1500x900 pixels

Persoonlijk
Het onderwerp van de foto is de patiënt, student, medewerker, onderzoeker in beeld.

Kijkrichting en houding
Bij directe boodschappen als doe mee, wordt donor, kom studeren enz. kijkt de persoon op de foto in de lens. In andere gevallen kan de aandacht op een andere persoon of bezigheid gericht zijn. Het kan interessant zijn de context van de website in acht te nemen, zo kan een persoon bijvoorbeeld in de richting van de adresgegevens kijken, of naar de naam van de afdeling wijzen.

Streef naar openheid in sfeer en houding, de kijker krijgt het gevoel deel te nemen in de actie/conversatie. 

voorbeeld banner mumc.nlHoud er rekening mee dat de tekst in de sliders altijd onderaan in de foto staat. De tekst is altijd wit, een lichte bewerking van de foto (donkerder maken, vervagen)  om de tekst beter uit te laten komen is toegestaan.

Aangezien de tekst onderaan de foto staat, ligt de nadruk van hetonderwerp/actie op de bovenzijde van de foto. Probeer de aandacht van de kijker 'binnen de pagina' te houden: de actie in de foto moet dus eerder naar links dan naar rechts gericht zijn.

Streef naar een natuurgetrouw kleurgebruik. Dus geen al te harde (kleur)bewerking, grafische effecten enz. Indien mogelijk een van de huisstijlkleuren laten terugkomen in de foto, bijvoorbeeld warme(oranje) tinten. Het kan nuttig zijn een kleurcorrectie toe te passen, zodat de foto wat warmer aandoet. Overdrijf dit echter niet. 

Stijl highlight (homepagina's en pagina actueel)

Zoek naar een persoonlijke invalshoek: geen machine maar een persoon

 • Duidelijk detail van handeling
 • Geen grote groepen (beperk het aantal mensen tot max. 3)
 • Geen rommelige overzichten
 • Geen posters of covers van tijdschriften
 • Vermijd witte achtergronden: de foto's moeten een duidelijk 'kader' hebben zodat ze niet wegvallen tegen de witte achtergrond

 

Fotografie overige webpgina's

Foto's in de content kunnen staand, liggend of vierkant zijn. De foto's worden automatisch geschaald wanneer ze in de pagina getoond worden.

 • Maak foto's met meer dan 3 personen niet te klein
 • Zorg voor een duidelijk onderwerp en gebruik rommelige overzichten
 • Vermijd witte achtergronden: de foto's moeten een duidelijk 'kader' hebben zodat ze niet wegvallen tegen de witte achtergrond

Nieuwsberichten en agenda

Eigen fotografie zo veel mogelijk aan laten sluiten bij de overige richtlijnen . Zorg voor kwalitatief, hoogwaardig bronmateriaal. Dit geeft de mooiste resultaten. Rechtenvrije foto's via internet mogen worden gebruikt, ben hier terughoudend in! Boetes voor illegaal gebruik van fotografie kunnen flink oplopen en deze zijn te vermijden door te controleren of het beeld daadwerkelijk gebruikt mag worden.

Foto's zoeken of laten maken 

 • Foto's voor de website kunnen worden gemaakt door de fotograaf van het Maastricht UMC+. Neem voor informatie contact op met de Stafdienst communicatie
 • Foto's zijn beschikbaar via de beeldbank van het Maastricht UMC+. Alleen toegankelijk voor medewerkers van het MUMC+ via intranet. .
 • Via de stafdienst communicatie zijn vaak nieuwsfoto's beschikbaar. Bel voor informtie 043 387 51 82
 • Gebruik geen foto's die je op het internet hebt gevonden. Er kan auteursrecht op rusten en ongeoorloofd gebruik kan leiden tot flinke boetes.
 • Voor alle foto's die op de website's van het Maastricht UMC+ worden geplaatst en waarop mensen zichtbaar zijn geldt dat de toestemmingsverklaring van geportreteerden is verreist.