Aan de slag

Tips

Tip 1 Tekst knippen en plakken uit Word

Bij het vullen van webpagina's knip en plak je vaak tekst uit bijvoorbeeld Microsoft Word. Maar gewoon plakken van de tekst in de webpagina kan onvoorziene gevolgen hebben voor de weergave van de tekst. Gebruik daarom bij het plakken van tekst vanuit een tekstverwerker altijd de optie 'plakken als tekst'. Zo voorkom je dat de tekst een andere vormgeving krijgt dan bedoeld. Klik voor je de tekst in de pagina plakt op het T-symbooltje of - als je uit WORD plakt - op het W-symbooltje.

paste as text


Tip 2 Maak je site beter vindbaar in Google

De naamgeving van een pagina beïnvloedt de manier waarop deze pagina later via een zoekopdracht in Google-search gevonden kan worden. De titel van de pagina wordt gebruikt in het webadres van de pagina. Zorg dus ervoor dat de naam van de pagina het belangrijkste onderwerp van die pagina bevat. Als je wilt dat een bepaalde zoekterm in Google leidt naar je website maak dan een pagina die een paginanaam heeft met dat zoekwoord erin en zorg dat de tekst op die pagina voornamelijk gaat over dat zoekwoord.

Tip 3 Plaats zoektermen in webteksten

Bedenk op basis van welke zoektermen een gebruiker van Google jouw site of webpagina moet kunnen vinden. Gebruik deze termen in de tussenkoppen en je webtekst.

Tip 4 Zorg voor scanbare teksten

Lange teksten zijn lastig te lezen. Een lijstje met opsommingstekens wordt sneller gelezen en begrepen. Tussenkopjes helpen de lezer sneller informatie te vinden op de pagina.

Tip 5 Benut bezoekersgegevens om je site te verbeteren?

Voor alle netwerksites worden in Google-analytics de bezoekersgevens bijgehouden (bijvoorbeeld aantal bezoekers of meest bezochte pagina's). Wil je toegang tot je site-analyse neem dan kontakt op met het webteam.

Tip 6 Reserveer tijd voor webbeheer

Je site bijhouden stel je makkelijk uit omdat het toch niet dringend lijkt. Om te voorkomen dat de site daardoor niet goed wordt bijgehouden, is het verstanding om altijd op een vast tijdstip je site door te lopen en bij te werken. Bijvoorbeeld iedere week 1 uur. Plan die vaste tijd in je agenda in.

Tip 7 Gebruik goede foto's op je site

Foto's van het Maastricht UMC+ zijn te vinden op ons intranet in het fotoarchief. Meer 

Tip 8 Publiceer nieuws en agenda ook op de hoofdsite door berichten te delen

Als je in de netwerksite een nieuwsbericht of agendapunt aanmaakt, kun je aangeven of dit bericht gedeeld moet worden. Gedeelde berichten worden dan door de redacteur van de hoofdsite gezien en kunnen worden opgenomen in het centrale nieuwsoverzicht of agenda op www.mumc.nl.

Tip 9 Deel tips met anderen

Heb je tips voor andere redacteuren? Stuur ze aan het aan het webteam.

Tip 10 Kijk voor je voor een medewerker een profielpagina aanmaakt of deze medewerker er al één heeft.

Een profielpagina's kan worden weergegeven op meedere plaatsen, om te verkomen dat er meerdere versie's in de site's van het Maastricht UMC+ worden gebruikt kijk je voor je een profiel pagina aanmaakt in de bibliotheek of er misschien al één bestaat. Als dat zo is kan je deze pagina eenvoudig in je site gebruiken door op de link 'publiceren' te klikken.