Visie

Maastricht UMC+ heeft een toekomstbestendige webstrategie geformuleerd en in ontwikkeling gebracht. De website mumc.nl vervult in deze strategie een kernfunctie. Belangrijk aspect van de webstrategie is een decentrale benadering. Iedere afdeling is in staat zelf invulling te geven aan eigen online communicatiedoelstellingen.

Van labyrint naar een geordend netwerk

Over het Maastricht UMC+ is op het internet in verschillende website's een schat aan informatie te vinden. Deze informatie toegankelijk maken in een uniforme herkenbare maasticht UMC+ stijl is het belangrijkste doel van het Maastricht UMC+ webnetwerk. Het Maastricht UMC+ heeft daarom een online netwerk ingericht bestaande uit een gedeelde kern van functionaliteit en content waarbinnen alle informatie uit de organisatie, samenwerkingsverbanden en gelieerde bedrijven ontsloten worden. 

Webcommunicatie ecosysteem Maastricht UMC+

Het is een netwerk van websites bestaande uit een kernwebsite en decentrale websites met een gedeelde kern van functionalteit:

De kernwebsite

De kernwebsite - mumc.nl - met basisinformatie voor de patiënt, student, wetenschapper, verwijzer en informatie over de organisatie met een link naar websites in het netwerk. De zoekfunctionaliteit onsluit de informatie uit websites in het hele netwerk. De kernwebsite is het startpunt voor bedrijfsonderdelen om eenvoudig voor specifieke onderwerpen een eigen netwerksite op te zetten. De kernwebsite bevat beknopte en gestandaardiseerde informatie voor:

  • Patiënt en bezoeker: polikliniekinformatie, specialisten, verpleegafdelingen, brochures en links. Daarnaast is nieuws, agenda en www.mumc.tv standaard per medisch specialisme aanwezig.
  • Verwijzers: de huisartsen-service-desk, laboratoria, verwijsinformatie, overzicht van diensten.
  • Research: links naar de informatie van de FHML, gerelateerde websites, wetenschappelijk nieuws en agenda.
  • Onderwijs: links naar het hele spectrum van onderwijsmogelijkheden binnen het Maastricht UMC+, nieuws en agenda.
  • Organisatie: informatie over de organisatie met gegevens over het bestuur, cijfers, jaarverslag, werken bij, nieuws en agenda.
  • De homepagina toont een overzicht van de social media kanalen die het Maastricht UMC+ gebruikt.

Netwerksites

Maastricht UMC+ netwerksiteMaastricht UMC+ netwerksiteEen netwerksite is een kant-en-klaar pakket voor een Maastricht UMC+ website. Het biedt functionaliteit als paginabeheer, nieuws, agenda, blog, smoelenboek en MUMC TV. De aanvrager kan de netwerksite naar wens inrichten qua structuur en functionaliteit. Desgewenst kan er ook per netwerksite op-maat-functionaliteit worden ontwikkeld.

Het design van de website voldoet aan de huisstijlrichtlijnen van Maastricht UMC+. Optioneel is het mogelijk om een website te voorzien van een huisstijlneutrale webstijl (bijvoorbeeld voor sites voor MUMC overstijgende samenwerkingsverbanden). Meer informatie over de netwerksites en het aanvragen vind u hier

Gedeelde kern van functionaliteit

Het Maastricht UMC+ webnetwerk ook bekend als het Maastricht UMC+ ecosysteem kent een doordachte architectuur. Deze is opgebouwd uit o.a. een gedeelde kern van functionaliteit waardoor functionaliteiten effectief herbruikbaar zijn. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van de web infrastructuur de gedeelde bibliotheek. Nieuws, Agenda, Personen, Blogs, Patiëntenfolders en MUMC TV video’s worden centraal opgeslagen en zijn mits gedeeld beschikbaar voor alle websites binnen het ecosysteem.

Ecosysteem infrastructuur. Nieuws, Agenda, Personen, Patiëntenfolders en MUMC TV video’s worden centraal opgeslagen en zijn beschikbaar voor alle websites binnen het ecosysteem.

Techniek en beheer

  • Het Maastricht UMC+ webnetwerk is gebouwd met open source technologie van Drupal
  • Het Maastricht UMC+ webnetwerk maakt gebruik van Google zoektechnologie voor het toegankelijk maken van het netwerk.
  • Google translate biedt gebruikers een vertaalde versie van de kernwebsite: Wij gebruiken Google translate omdat deze service, hoewel niet geheel optimaal in zijn vertalingen, een vertaling biedt van de gehele site. Kritische delen van de site worden professioneel vertaald.

 Voor vragen over het web netwerk staat onze Servicedesk u graag te woord.